Ik zoek een pup

Je hebt interesse in een pup of bent misschien zelfs al op zoek. Hoe vind je een fijne hond bij een betrouwbare fokker?

De rasvereniging wil haar steentje aan dit fantastische ras bijdragen door de gezondheid te bevorderen, het fijne karakter van de Berner te behouden en inteelt te beperken.

Hoewel 100% zekerheid bij levende wezen niet bestaat, wordt de kans op een gezonde Berner als fijne gezinshond groter, als er naar al deze gebieden wordt gekeken bij het fokken. Serieus en met verstand van zaken fokken is dan ook geen eenvoudige zaak.

Op onze website worden (verwachte) nesten van leden vermeld. Deze voldoen aan het Vereniging Fok Reglement(VFR). Minimaal voldoen deze nesten aan de Nederlandse wet en aan het Kynologisch Reglement (KR) van de Raad van Beheer. Voldoen aan het KR is noodzakelijk om een stamboom te krijgen. De criteria van de vereniging die in het VFR staan, gaan hier veel verder in.

Verder worden nesten van fokkers van onze vereniging geïnventariseerd. Dan wordt het aangemelde nest door de vereniging bezocht. Bij zo’n bezoek worden niet alleen de pups beoordeeld, maar wordt ook gekeken naar hoe de pups worden gehouden, of het schoon is en of er voldoende aandacht is voor de socialisatie van de pups. Vraag naar het inventarisatieverslag van dit bezoek! Heeft de fokker aan alle verenigingsrichtlijnen voldaan, dan heeft de pup recht op een Pupcertificaat. Vraag ook dit gerust na bij de fokker.

Een serieuze fokker besteedt veel tijd en liefde aan het grootbrengen van een nest. Deze zal dan ook een en ander willen weten van een (mogelijke) pupkoper, voordat deze een pup kan kopen. Bij voorbeeld gezinssamenstelling, ook kan een fokker rekening houden met de karaktertjes van de pups, om zo te zorgen dat er een goede match is.

Gezondheid

Binnenkort vindt u hier meer informatie over de gezondheid van een Berner Sennenhond en waar u op moet letten bij het aankopen van uw Bernerpupje.

U kunt informatie verwachten over:

  • Heup dysplasie (HD)
  • Elleboog dysplacie (ED)
  • Levershunt
  • Degeneratieve Myelopathie (DM)
  • website Bernergarde

Certificaten

Als vereniging hebben we ongeveer 13 jaar geleden het pupcertificaat ingevoerd speciaal voor onze verenigingsfokkers die extra hun best doen om op een verantwoorde manier te fokken conform het binnen de vereniging geldende fokregelement.

Dit blijkt ondermeer uit de ouderdieren te laten deelnemen aan de raskeuring voor de fok. Dit houdt in dat gekeken wordt of ze voldoen aan rasstandaard (exterieur) en HD- en ED uitslag binnen de geldende normen valt. 

Tevens worden ze gekeurd op karakter, door middel van een parcours  met mensen en attributen met geluid, wapperende vlaggetjes, pistoolschot e.d. om te beoordelen hoe stabiel ze zijn, in dagelijkse- en niet dagelijkse situaties.

We zien als vereniging graag dat pups in huis en tuin opgroeien en daardoor vanaf jonge leeftijd alle huiselijke geluiden en gebruiken leren kennen in een veilige omgeving en spelend in de tuin alle buitengeluiden, zoals verkeer grasmaaiers en andere geluiden ervaren. Een verantwoorde fokker probeert immers de pups zo goed mogelijk te socialiseren, zodat ze de beste start krijgen en  de overgang naar hun nieuwe huis makkelijker verloopt en u veel plezier van uw nieuwe pup heeft. 

Nestinventarisatie

Om dit alles te controleren vindt er op aanvraag een nestinventarisatie plaats door een daartoe opgeleide vrijwilliger gedelegeerd door het bestuur van onze rasvereniging. Indien men aan alle eisen heeft voldaan kan men de (potentiele) koper van een pup blij maken met het door de VBSH afgegeven officiële certificaat. Voor die koper is dat een soort ‘garantie’ dat hij of zij een geheel verantwoord gefokte pup koopt. En dat vinden kopers erg belangrijk. Zeker in deze wereld waar lang niet iedereen zich aan de regels op fokgebied houdt.

Dus kopers: Vraag bij het eerste gesprek gerust aan de fokker hoe en waar de pups opgroeien en of u er een certificaat bij krijgt.