Certificaten

Als vereniging hebben we ongeveer 13 jaar geleden het pupcertificaat ingevoerd speciaal voor onze verenigingsfokkers die extra hun best doen om op een verantwoorde manier te fokken conform het binnen de vereniging geldende fokregelement.

Dit blijkt ondermeer uit de ouderdieren te laten deelnemen aan de raskeuring voor de fok. Dit houdt in dat gekeken wordt of ze voldoen aan rasstandaard (exterieur) en HD- en ED uitslag binnen de geldende normen valt. 

Tevens worden ze gekeurd op karakter, door middel van een parcours  met mensen en attributen met geluid, wapperende vlaggetjes, pistoolschot e.d. om te beoordelen hoe stabiel ze zijn, in dagelijkse- en niet dagelijkse situaties.

We zien als vereniging graag dat pups in huis en tuin opgroeien en daardoor vanaf jonge leeftijd alle huiselijke geluiden en gebruiken leren kennen in een veilige omgeving en spelend in de tuin alle buitengeluiden, zoals verkeer grasmaaiers en andere geluiden ervaren. Een verantwoorde fokker probeert immers de pups zo goed mogelijk te socialiseren, zodat ze de beste start krijgen en  de overgang naar hun nieuwe huis makkelijker verloopt en u veel plezier van uw nieuwe pup heeft. 

Nestinventarisatie

Om dit alles te controleren vindt er op aanvraag een nestinventarisatie plaats door een daartoe opgeleide vrijwilliger gedelegeerd door het bestuur van onze rasvereniging. Indien men aan alle eisen heeft voldaan kan men de (potentiele) koper van een pup blij maken met het door de VBSH afgegeven officiële certificaat. Voor die koper is dat een soort ‘garantie’ dat hij of zij een geheel verantwoord gefokte pup koopt. En dat vinden kopers erg belangrijk. Zeker in deze wereld waar lang niet iedereen zich aan de regels op fokgebied houdt.

Dus kopers: Vraag bij het eerste gesprek gerust aan de fokker hoe en waar de pups opgroeien en of u er een certificaat bij krijgt.